Nieuwe stap in de strijd tegen de 3e meest voorkomende kanker in België (1): Vanaf vandaag kunnen nog meer uitgezaaide longkankers behandeld worden met immunotherapie
Goed nieuws voor een zeer moeilijk te behandelen subtype longkanker
Elke dag krijgen gemiddeld 24 Belgen te horen dat ze aan longkanker lijden (1). Volgens het Kankerregister zal dat cijfer met meer dan 25% stijgen tegen 2025 (1) waarbij de meeste gevallen uitgezaaid zijn bij diagnose. De vijfjaarsoverleving is hierbij slechts 1% (2).
De grote meerderheid van de longkankers zijn van het niet-kleincellig type, waarvan driekwart tot de weefselcategorie “niet-spinocellulair” behoort (3). Voor een geselecteerde groep van deze patiënten is immunotherapie al enkele jaren beschikbaar om de uitgezaaide ziekte te behandelen. Sinds eind 2018 kunnen er meer patiënten met uitgezaaide niet-spinocellulaire longkanker genieten van immunotherapie dankzij de versterkte doeltreffendheid van de combinatie met chemotherapie.
De overige 25% van de niet-kleincellige longkankers behoort tot het “spinocellulair” type (3). Patiënten met dit type longkanker hebben doorgaans een slechtere overleving, maar kunnen dus vanaf vandaag ook de voordelen plukken van de combinatie immunotherapie plus chemotherapie. Prof. Dr. Karim Vermaelen, longkankerspecialist en immunoloog bij het Universitair Ziekenhuis in Gent: “De tumoren van het spinocellulaire type zijn lastig om te behandelen. Ze doordringen sterk in omringende weefsels en zijn weerbarstig aan klassieke therapieën. Een geselecteerde groep van spinocellulaire longkanker kon men al behandelen met immunotherapie, maar voor de meerderheid was enkel chemotherapie beschikbaar, met toch een beperkte en kortdurende doeltreffendheid. Het was echt noodzakelijk om andere oplossingen te vinden voor deze patiënten! En dat is nu het geval: vanaf de diagnose zullen onze patiënten met dit type kanker ook meteen kunnen genieten van de combinatie van immunotherapie met chemotherapie. Het is een nieuwe stap in de strijd tegen uitgezaaide longkankers. Vandaag kan ik immunotherapie voorstellen aan de meerderheid van mijn patiënten die lijden aan deze agressieve tumor.”
***
(1) Belgian Cancer Registry, 2016 : https://kankerregister.org/media/docs/CancerFactSheets/2016/Cancer_Fact_Sheet_LungCancer_2016.pdf, accessed on 12/03/2019.
(2) Belgian Cancer Registry, “Cancer Survival in Belium, 2004 – 2008”: https://kankerregister.org/media/docs/publications/CancerSurvivalinBelgium.PDF, accessed on 22/03/2019.
(3) Stichting tegen Kanker, “Classificatie van longkanker”: https://www.kanker.be/alles-over-kanker/alle-types-kanker/longkanker, accessed on 28/03/2019