MSD barometer 2018 « Belgen tegenover kanker » : Bijna 60% van de Belgen is optimistisch over de kans om ooit te genezen van kanker (1)

« En dat is terecht. 60% van de kankerpatiënten in België geneest. (2) En dankzij tijdige screeningsprogramma's, recent onderzoek en innovaties daalt het risico om aan kanker te overlijden jaar na jaar », zegt Professor Karim Vermaelen, dokter in de pneumologie-oncologie aan het Universitair Ziekenhuis van Gent.

  • De Belg is goed op de hoogte van de meest voorkomende en meest dodelijke vormen van kanker alsook van de klassieke kankerbehandelingen zoals chemotherapie, radiotherapie of chirurgie. Immunotherapie, een nieuwe behandeling voor verschillende kankers, is bij de Belgen wel nog veel minder bekend.
  • Meer dan 60% van de Belgen vindt dat het onderzoek naar kanker traag vooruitgaat en bijna 60% wil meer nieuwe behandelingen, waarbij men vaak niet beseft dat er op dat vlak sinds twee jaar in ons land een kleine revolutie aan de gang is.
  • Een patiënt die te horen kreeg dat hij maar enkele maanden meer te leven had, is na 1 jaar nog altijd in leven, zonder sporen van kanker. Dit is geen alleenstaand geval. Hij getuigt.

Belgen zijn optimistisch

Bijna 6 op 10 Belgen denkt dat we er ooit in zullen slagen om kanker te overwinnen. Professor Karim Vermaelen: « ​Ik ben blij met die cijfers, want de Belgen hebben reden tot optimisme. Momenteel wordt kanker in meer dan een op de twee gevallen in België genezen dankzij almaar doeltreffendere, vroegtijdige screenings, maar dat niet alleen. De bestaande behandelingen verbeteren voortdurend en sinds twee jaar beschikken we over een nieuw wapen voor bepaalde dodelijke kankers waarvoor de klassieke behandelingen faalden: immunotherapie. Het is een behandeling die het immuunsysteem van de patiënt herstelt en boost, waardoor het opnieuw zijn taak gaat vervullen: de kankercellen opsporen en vernietigen. Immunotherapie veroorzaakt een echte revolutie in de behandeling van kanker, iets wat we ruim drie decennia lang niet hebben gezien. We zijn ervan overtuigd dat de overlevingscijfers voor kanker alleen nog maar zullen verbeteren, omdat immunotherapie nog in de kinderschoenen staat. »

Kennis van de Belgen over kanker

De Belg is heel goed op de hoogte van de meest voorkomende vormen van kanker: borst-, long- en darmkanker. Hij is ook vrij goed op de hoogte van de meest dodelijke types kanker. De Belgen plaatsen terecht long-, pancreas- en leverkanker in de top 5 van de meest dodelijke kankers. Bij die kankers zijn de overlevingskansen na 5 jaar heel laag, respectievelijk 16%, 12% en 22%.2 Darm- en borstkanker staan ook in hun top 5, terwijl die een veel betere prognose hebben met een overlevingskans na 5 jaar van 63% en bijna 90%!2 De meest bekende behandeling van kanker blijft chemotherapie. 72% van de Belgen denkt eerst aan chemotherapie als behandeling, 11% aan chirurgie en 8% aan radiotherapie. Slechts 1,5% vermeldt immunotherapie. « ​En dat is normaal! In de medische wereld neemt immunotherapie al een belangrijke plaats in, vooral voor bepaalde types kanker. Immunotherapie is wellicht de toekomst van het kankeronderzoek en de behandeling ervan. In 2017 waren er niet minder dan 700 wetenschappelijke publicaties over deze behandeling en de mogelijkheden blijven enorm met steeds nieuwe indicaties die worden onderzocht, mogelijke combinaties met klassieke behandelingen, onderzoek naar efficiëntie-voorspellende biomarkers enz. De Belgen zien nog maar het topje van de ijsberg. Toch is immunotherapie in ons land na twee jaar al toegankelijk voor 6 verschillende types kanker met uitermate overtuigende resultaten in gevallen die voordien ongeneeslijk waren (melanoom, long, blaas, hodgkinlymfoom) », legt Professor Vermaelen uit.

Preventiemaatregelen van de Belgen

70% van de Belgen denkt dat hij of zij ooit persoonlijk met kanker zal worden geconfronteerd. Om dat te voorkomen, nemen velen preventiemaatregelen. Zowat 60% verklaart niet te roken of te zijn gestopt met roken. 46% beschermt de huid tegen de zon. 44% zegt gezonder te eten. Toch doet 22% helemaal niets om het risico op kanker te verminderen.

Hoge verwachtingen over behandeling

De Belgen zijn dus optimistisch over de kans om volledig van kanker te genezen. Daarom koesteren ze hoge verwachtingen over de behandeling. 64% wenst een betere screening, 59% meer nieuwe behandelingen en 57% een betere terugbetaling. Prof. Vermaelen legt uit: « ​En nochtans is er in België in die drie domeinen nog nooit eerder zoveel vooruitgang geboekt! De waarheid moet gezegd: de Belg is goed af op het vlak van kankerbehandeling. Voor de screenings bezitten we veel gevoeligere en doeltreffendere medische beeldvorming dan vroeger. Zoals ik al heb vermeld, is er de voorbije twee jaar een nieuwe behandeling bijgekomen, waarvan we het laatste nog niet hebben gezien. Wat de terugbetaling betreft, moet je weten dat België één van de weinige landen van Europa is waar therapeutische vernieuwingen zo snel toegankelijk zijn, wat een echte meerwaarde is. Voor patiënten die nog maar een aantal maanden te leven hebben, is dat onbetaalbaar. »

Hans getuigt : « Nadat eerder tongkanker bij mij werd vastgesteld en ik verder onderzocht werd, merkte de dokter een vlek op mijn longen op. In april 2014 werd ik gediagnosticeerd met niet-kleincellige longkanker fase 4, met uitzaaiingen naar de lever. Na 20 maanden chemobehandeling, waar ik meerdere nevenwerkingen van ondervond, wou ik het in december 2015 echt opgeven. Ik voelde me lusteloos, hopeloos en heb zelfs euthanasie overwogen. Toen las ik op het internet over immunotherapie en zei tegen mijn dokter: “Ik moet dat hebben!”. Ik geloofde er heel sterk in en was dan ook de allereerste patiënt in het UZ Gent die immunotherapie kreeg. Begin 2016 startte men met de behandeling en ik was na 2 maanden al een totaal ander mens! In mei 2017, een jaar en 4 maanden later, mocht ik stoppen met de therapie. Vandaag voel ik me goed en is de tumor nagenoeg verdwenen. Samen met Kom Op Tegen Kanker heb ik tenslotte een lotgenotengroep opgericht voor longkankerpatiënten, genaamd LiLo, die vandaag al uit 46 leden bestaat. Immunotherapie heeft werkelijk mijn leven gered! »

***

(1) Onderzoek van Ivox, afgenomen bij een representatieve steekproef van 1000 personen tussen 15 maart en 22 maart 2018
(2) Kankerregister, “De Stichting Kankerregister publiceert voor het eerst overlevingscijfers voor kanker in België”, , 13 april 2018

 

Contacteer ons
Over Immunotherapie

Over MSD

Inventing for Life is reeds meer dan een eeuw het credo van MSD. Als toonaangevend wereldwijd biofarmaceutisch bedrijf ontwikkelt MSD innovatieve geneesmiddelen en vaccins voor de meest uitdagende ziekten ter wereld. MSD is de handelsnaam van Merck & Co., Inc., met hoofdkantoor in Kenilworth, NJ, USA. Onze geneesmiddelen op voorschrift, vaccins, biologische therapieën en diergeneesmiddelen, beschikbaar in meer dan 140 landen, bieden innovatieve gezondheidsoplossingen. We zetten ook in om de toegang tot gezondheidszorg te vergroten door middel van ons breed innovatiebeleid, onze programma’s en samenwerkingsverbanden. Meer dan ooit heeft MSD vandaag een voortrekkersrol in de preventie en behandeling van ziekten die mensen en gemeenschappen over de hele wereld bedreigen. Kanker, cardio-metabole aandoeningen, de ziekte van Alzheimer, infectieziekten zoals HIV en Ebola, alsook de aanpak van belangrijke dierenziekten behoren tot onze topprioriteiten.

Voor meer informatie, surf naar www.msd-belgium.com